Λαβύρινθος, ο σύγχρονος Mετρονόμος

Ελεάννα Μαρτίνου

Κάπου ανάμεσα στις διαχωριστικές γραμμές υπάρχει κενό. Σε αυτό το ιδεατό εργαστήριο, καλείται η σκέψη να επιστρέψει στην πρωταρχική της μορφή, εκεί όπου ο ήχος των κρουστών οδηγεί την στρατιωτική πομπή μέσα στα χρόνια. 

 Ο πρώτος γλύπτης βασίζεται στον ήχο των κρουστών, που επιδρά στη μεμβράνη του εσωτερικού του αυτιού και καλείται να μεταμορφώσει σε εικόνα την ανεπαίσθητη παλλόμενη κίνηση της αφής και της επίδρασης του ήχου στο λαβύρινθο. 

 

Το σώμα εμφανίζει το ίχνος αυτής της μεταμόρφωσης σε ύλη. Κάθε ανάσα δομεί το κενό ανάμεσα, τη σηματοδότηση της στιγμής όπου καλείται να μεταμορφωθεί και να μεταμορφώσει το εδώ και τώρα σε αέναο. Κάθε χτύπος της καρδιάς είναι ο μετρονόμος. Κάθε αγαπημένος, το πρόσωπο. Και όλα τα πρόσωπα μαζί, ο λαβύρινθος. 

 

Η εικόνα του εσωτερικού του εγκεφάλου, σύνολο συνάψεων και έκλαμψης, εναλλαγής φωτός και απόλυτου σκότους. Η σύνδεση μεταξύ των σημείων πάντοτε εύπλαστη και σε διαρκή μετακίνηση. Κάθε ανάσα βαθαίνει δημιουργώντας την πρωταρχική δομή, διαστέλλοντας το χρόνο. Και ύστερα είναι το εδώ και τώρα, η ταχύτητα της διαδικασίας, η συμπυκνωμένη γνώση του υλικού που το μετατρέπει σε αχειροποίητο, το επαναφέρει στον αρχικό ήχο. 

 

Ο ρυθμός εναλλάσσεται χωρίς αρχή και τέλος. Ο κεντρικός άξονας του δερβίση μένει σταθερός ενώ το σώμα διαλύεται κι εξακτινώνεται στο χώρο. Η σπείρα ενώνεται με μακρινούς πλανήτες και τα μικροσκοπικά συστατικά του αίματος καταλήγουν ρυθμικά στους κροτάφους. Το περπάτημα στο σκοτεινό δωμάτιο και η αφή του αέρα. Η καταγραφή της λέξης στο χαρτί με γραφίτη και το ταυτόχρονο μουτζούρωμα της γραφής που την επαναφέρει σε εικόνα. Το κάθε γράμμα εικονοποίηση της προσωπικής γραφής του σώματος, λαβύρινθος. 

 

Η σκέψη συμπυκνωμένη σε χειρονομία. Το περπάτημα στο περίκλειστο δωμάτιο όπου ο κατακερματισμένος χώρος δομείται από σύμπλεγμα κλαδιών δεμένα με χαρτοταινία, η αρχή του τούνελ. Το φως αχνοφαίνεται σαν αστρική σκόνη, η αφή ο μόνος οδηγός και σκέψη, λαβύρινθος. 

 

Εγκαταλελειμμένο μεταλλείο ασημιού στο Λαύριο και ο ήχος του τρένου. Ο ήχος των ασημένιων κερμάτων και το λαμπύρισμα όταν περιστρέφονται. Ξύλο και μέταλλο, λαβύρινθος. Η εξόρυξη του μεταλλεύματος, στοές, λαβύρινθος. 

 

Φούρνοι, ίχνη από κατοικίες, κοιλώματα, εγκατάσταση. Φούρνος στο Λαύριο, σύγχρονη εγκατάσταση. Μόλυβδος, μαγνήσιο, κάδμιο, ψευδάργυρος, άργυρος. Κι ύστερα ο ήχος της βροχής, ψηφιακή προβολή στο Φούρνο / Λαβύρινθο όπου το δίκτυο συνδέει την επανάσταση των δούλων της Λαυρεωτικής το 413 π.Χ. με τη σύγχρονη φυλακή. 

 

Σύμπλεγμα ξύλινων κλαδιών στο εσωτερικό του φούρνου, λαβύρινθος. Τα Εργαστήρια, το Λαύριο, λαβύρινθος. Μετρονόμος.

Contact

Eleanna Martinou ergastiriomartinou@gmail.com